Ecodesign volgt alsnog de ontwikkeling van Orcon.

Met al ruim 15 jaar standaard een ingebouwde vochtsensor in haar Healthline en Smartline woonhuisventilatoren een uitstekende koers!

Met het oog op de klimaatdoelstellingen voor 2020: 20% minder CO2-uitstoot, 20% minder energieverbruik en een inzet van 20% duurzame energie op het totale energieverbruik, is Orcon bijzonder verheugd te vernemen dat Ecodesign haar, door middel van de verscherpte Ecodesign eisen, alsnog volgt. Als innovatieve fabrikant van ventilatietoestellen heeft Orcon voor haar HealthLine en SmartLine woonhuisventilatoren al ruim 15 jaar geleden de duurzame ontwikkelkoers ingeslagen naar onder andere standaard ingebouwde vochtsensoren. Een CO2-sensor is optioneel. Met deze range gaat u dus ook per 1 januari 2018 op safe en bent u volledig ERP en Ecodesign proof! Wel zo gemakkelijk, toch?

Onlangs besliste de Europese Commissie om de Ecodesign-eisen en de labelingsmethodiek per 1 januari 2018 verder aan te scherpen. Deze aanscherping zit hem met name in het verdwijnen van de energielabels E, F en G en maakt verkoop van nieuwe mechanische ventilatie systemen zonder sensor sturing nagenoeg onmogelijk. Een goede ontwikkeling vindt Orcon. Als fabrikant van ventilatie toestellen met het gemak voor de gebruiker hoog in het vaandel ontwikkelt, produceert en verkoopt zij namelijk al ruim 15 jaar sensor gestuurde systemen. Zo zijn de woonhuisventilatoren uit de HealthLine en SmartLine standaard voorzien van een ingebouwde vochtsensor. Een CO2-sensor is optioneel te verkiezen. De in het nieuwe jaar vereiste vuilfilterindicatie bij balansventilatie systemen met warmteterugwinning is eveneens al standaard in de HRC-15 (HeathLine) aanwezig. Maar ook de Compact-10RHB uit de CompactLine voldoet volledig aan de strengere Ecodesign eis. Zo bent u helemaal klaar voor de toekomst.

De installateur of verdeler mag haar ventilatietoestellen met een E, F en G label die zij per 1 januari 2018 in haar magazijn op voorraad heeft liggen nog gewoon verkopen, mits deze artikelen vóór aanvang van het nieuwe jaar zijn aangeschaft. Nieuwe toestellen moeten worden voorzien van minimaal 1 sensor als toebehoren.

Doet de unit het niet beter dan label E, met andere woorden, is er geen sensorsturing voor vocht danwel CO2 voorzien, dan mag er in Europa geen verkoop meer worden gegenereerd, tenzij er alsnog door de installateur minstens één sensor op basis van CO2- of vochtmetingen aan het toestel wordt gekoppeld voor het verkrijgen van een label D.

Indien het ventilatiesysteem toegepast wordt ter vervanging van een defect ventilatiesysteem komt de Ecodesign eis te vervallen, dit geldt ook voor de volledige toepassing in de utiliteit. De BlueLine en MPV-serie van Orcon zal hierdoor nog leverbaar zijn. De MPV-7/14W zal echter niet meer inzetbaar zijn voor woningbouw toepassingen en de compact-8/14P zal in zijn geheel uit het assortiment genomen worden.

Voor de balansventilatiesystemen met warmteterugwinning wordt een vuilfilterindicatie verplicht. Deze is, zoals bovenstaand vermeld, reeds standaard aanwezig op alle toestellen binnen de HRC-15 (HealthLine) van Orcon. Bij de compacte HRC-225 (HealthLine) dient er gekozen te worden voor tenminste 1 afstandsbediening die de filtermelding weergeeft.

< Terug

Orcon