Schoolventilatie – het creëren van een gezonde leeromgeving

ventilatie in scholen - Orcon

Muffe geurtjes in het klaslokaal, beslagen ramen, half-slaperige of ongeconcentreerde leerlingen. Het zijn allemaal tekenen dat de ventilatie in scholen niet goed is. Ongeveer 80% van de scholen heeft een slecht binnenklimaat en dat heeft negatieve gevolgen voor zowel leerlingen als leerkrachten. Goede ventilatie in scholen zorgt voor een gezond binnenklimaat en verbetert de gezondheid, concentratie én leerprestaties.


Hoe wordt een gezond binnenklimaat in scholen gecreëerd? 

Wist u dat zonder goede ventilatie al snel een ongezonde en vochtige lucht ontstaat wat voor veel problemen kan zorgen: muffe lucht, bacteriën, schimmels en allerlei gezondheidsklachten zoals astma, concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. Vroeger werd er geventileerd op een natuurlijke wijze door deuren, ramen, kieren en spleten. Maar doordat scholen steeds beter geïsoleerd worden, blijft de vuile lucht binnen gevangen. Goede ventilatie is daarom pure noodzaak. Om een gezond binnenklimaat te creëren in scholen is het toevoegen van een ventilatiesysteem in het schoolgebouw noodzakelijk. Door een ventilatiesysteem wordt de binnenlucht continu ververst en zorgt het voor een gezonde leeromgeving in het schoolgebouw. Bekijk ook de blog van Steven van den Bergh: schoolventilatie, een zaakje dat stinkt!

Wist u dat?

Ventilatie-icoon

15% meer rekenfouten worden gemaakt door onvoldoende ventilatie

school-icon

2 à 3 kinderen per klas astma klachten hebben

Green-energy

65% van de energiekosten in scholen zijn stookkosten

Welk ventilatiesysteem is geschikt voor in scholen?

Balansventilatie is de oplossing voor scholen als het gaat om het creëren van een gezonde leeromgeving. Een balansventilatiesysteem zorgt voor een automatische aan- en afzuiging van lucht. Deze manier van ventileren zorgt voor het meest optimale en gezonde binnenklimaat. De balansventilatiesystemen van Orcon zijn voorzien van warmteterugwinning (WTW). Bij ventilatie in scholen met WTW wordt de koude toegevoerde buitenlucht verwarmd met de warme afgevoerde binnenlucht zodat er minder warmte verloren gaat. Dit is dan ook de meest energiezuinige manier van ventileren. Orcon heeft verschillende balansventilatiesystemen voor scholen. De serie WTU Centraal en WTU Decentraal toestellen van Orcon zorgen voor een aangenaam en buitengewoon binnenklimaat in ieder klaslokaal.

WTU Centraal

 • Geschikt voor plaatsing boven- en onderdaks
 • Ideaal voor het ventileren van meerdere ruimtes
 • Voor ruimtes vanaf 1500 m³/uur
 • Laag energieverbruik door toepassing van EBM-Papst EC-motoren
 • Geen condensafvoer nodig door gebruik van efficiënt warmtewiel

De WTU Centraal is leverbaar in twee versies: WTU-B en WTU-DA. De WTU-B is een centraal WTU toestel geschikt voor plaatsing binnen in de school. De WTU-DA is geschikt voor plaatsing op het dak van het schoolgebouw. Bekijk hier het nieuwsartikel over de vernieuwde WTU Centraal serie van Orcon. 
Klik hier voor het productoverzicht van de WTU-B centraal  
Klik hier voor het productoverzicht van de WTU-DA centraal

Ventilatie in scholen wtu centraal

WTU Decentraal

 • Eenvoudig onderhoud dankzij serviceluiken
 • Ideaal voor kleinere ruimtes
 • Voor ruimtes tot 2000 m³/uur
 • Automatische bypass
 • Makkelijk te installeren boven een systeemplafond

De WTU Decentraal is leverbaar in twee versies: WTU-EC-E en WTU-EC-TA. De WTU-EC-E is voorzien van een enthalpie warmtewisselaar waardoor de relatieve luchtvochtigheid op een aangenaam niveau blijft. Het aanbrengen van een condensafvoer is bij dit toestel niet nodig. De WTU-EC-TA bevat een tegenstroom warmtewisselaar die zorgt voor een hoog thermisch rendement van 85%. Verder is deze unit ook geschikt voor ventileren van een vochtige ruimte zoals wasruimte of doucheruimte.
Bekijk hier het productoverzicht van de WTU Decentraal

wtu-decentraal-web

Programma van Eisen Frisse Scholen

Voor het creëren van een gezond binnenklimaat in scholen is het Programma van Eisen – Frisse Scholen opgesteld. Het Programma van Eisen Frisse Scholen is te gebruiken als leidraad voor opdrachtgevers van nieuw- en verbouw van scholen (schoolbesturen en gemeenten) in het primair en voortgezet onderwijs. Bekijk hier de nieuwste versie van het Programma van Eisen - Frisse ScholenMet het Programma van Eisen - Frisse Scholen kunt u:

 • Een ambitieprofiel voor energie en binnenmilieu vaststellen
 • Eisen opnemen voor het ontwerp en het bestek
 • Offertes voor bouwopdrachten opstellen en bouwopdrachten verstrekken
 • De uitvoering controleren en het eindresultaat en toetsen
 • Eisen stellen aan monitoring en beheer en onderhoud

Contact

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van gezonde ventilatie in scholen? Wij helpen u graag verder. Zo kunt u ons bereiken...

Verkoop & Technisch advies
Tel. +31 (0)318 54 47 02
Mail: verkoop@orcon.nl

Adres:
Landjuweel 25
3905 PE
Veenendaal

 

< Terug


Orcon