Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een schone en gezonde leefomgeving
BALANSVENTILATIE VERSUS
MECHANISCHE VENTILATIE

Slimme ventilatieoplossing

Nieuwbouwwoningen maar ook bestaande woningen worden steeds beter geïsoleerd en houden naast warmte ook vocht, fijnstoffen en CO2 vast. Een goed, ruim bemeten en slim ventilatietoestel is dan essentieel voor de gezondheid van de bewoners én het behoud van de woning. Onze balansventiliesystemen met warmteterugwinning bieden hiervoor de perfecte oplossing.

Wat is een balansventilatiesysteem?

Een balansventilatiesysteem houdt continu de lucht in de woning in balans. Verontreinigde lucht wordt afgevoerd, maar schone lucht wordt ook weer de ruimte in geblazen. Het systeem bestaat uit een balansventilatietoestel, die centraal in de woning geplaatst wordt. Het systeem heeft een zeer zuinige gelijkstroommotor. Het kanalensysteem bestaat niet alleen uit een luchtafvoer-, maar ook uit luchttoevoerkanalen. Deze kanalen komen uit op afzuigventielen die in verschillende ruimtes worden geplaatst in de woning.

Niet alleen lucht wordt uitgewisseld in een balansventilatiesysteem, maar ook warmte. Lucht van buiten wordt in de winter opgewarmd door de lucht van binnen. Op deze manier wordt er geen koude lucht de woning ingeblazen. In de zomer is de lucht van buiten vaak warmer dan binnen, dus wordt de buitenlucht eerst afgekoeld door de lucht van binnen. Zo blijft de temperatuur in huis ook altijd in balans.

Ventileren op basis van zones

Sinds 2020 bieden wij ook slimme oplossingen om in 2-zones vraaggestuurd te ventileren. Als enige aanbieder op de markt kunnen wij dit doen in de vorm van een draadloos communicerend systeem. Een waar unicum!

Dit betekent dat de HRC-EcoSmart ervoor zorgt dat er in twee zones vraaggestuurd geventileerd wordt op basis van een CO2 luchtkwaliteitsmeting. In de woonkamer en hoofdslaapkamer wordt een CO2 sensor geplaatst die draadloos communiceert met de zoneklep, waardoor op elk moment van de dag exact de gevraagde luchtdebiet fluisterstil op de juiste plaats in de woning wordt ingeblazen. Ook wordt er hierbij gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘smart control’ met ellips-vormige klep, voor een extra hoog comfort.

Uniek binnen de markt is de draadloze communicatie tussen de sensoren, het toestel, en de kleppen. Hierdoor kunnen deze ook verderop in de installatie geïnstalleerd worden in het kanaalwerk, en hoeven er geen extra draden getrokken of aangesloten worden. Daarnaast zijn de kleppen voorzien van volledig doorzichtige behuizing waardoor de kleppositie eenvoudig is te zien om installatie en onderhoud verder te versimpelen. Het systeem is hierdoor zeer flexibel, installatievriendelijk en gemakkelijk toe te passen.

Slimme features

Onze balansventilatiesystemen uit de reeks HRC EcoMax/MaxComfort en de EcoSmart / SmartComfort worden standaard geleverd met een aantal slimme features. Deze dragen niet alleen bij aan extra EPC reductie maar bovenal aan extra wooncomfort en energiebesparingen.

Vochtsensor

Als een ruimte vochtig wordt, zoals een badkamer, is het belangrijk dat het balansventilatiesysteem harder gaat werken. Een vochtsensor meet automatisch de luchtvochtigheid. Als een ruimte ineens vochtig wordt, gaat het ventilatiesysteem automatisch harder werken. Zodra de lucht weer in balans is zal het toestel weer in een lagere stand gaan werken. Al onze balansventilatiesystemen hebben een vochtsensor standaard ingebouwd.

Bypass

In de zomer is de woning vaak opgewarmd. Als de lucht buiten in de avonduren afkoelt, zorgt een Bypass-klep kan de koudere lucht toch in de woning komen. Dan wordt u de volgende ochtend weer wakker in een comfortabel klimaat.

Extra opties

Tevens is het bij deze balansventilatiesystemen mogelijk om additionele features toe te passen die nog meer bijdragen een gezond, comfortabel, en duurzaam binnenklimaat.

Vorstbeveiliging

Met vorst kan de wisselaar bevriezen. Het gevolg is dat er continu koude lucht in de woning wordt geblazen. Een vorstbeveiliging houdt de lucht warm in de winterperiode, waardoor de wisselaar niet kan bevriezen.

Filters

Daarnaast heeft u in bijna alle gevallen de keuze om specifieke filters toe te passen. Zo worden er standaard filters meegeleverd voor de luchttoevoer- en afvoer. Het toevoerfilter zorgt dat er alleen schone lucht de ruimte in wordt geblazen. Stof, roet en insecten blijven buiten. Het afvoerfilter zorgt dat de lucht in de woning wordt gefilterd, zodat de vervuiling aan de wisselaar minimaal blijft. En heeft u last van een pollen allergie? Dan is er ook de mogelijkheid om een extra fijn pollenfilter te plaatsen.

HRC Reeks balansventilatoren

Al deze slimme oplossingen worden gecombineerd in onze unieke HRC reeks met als paradepaardjes onze HRC EcoMax/MaxComfort (verkrijgbaar in 300/400/500 m3/h) en de HRC EcoSmart/SmartComfort (verkrijgbaar in 425/570 m3/h) balansventilatiesystemen met warmterugwinning. Daarnaast bieden wij ook nog de HRC-200, een budgetoplossing voor kleine ruimtes en woningen.

Meer over deze producten kunt u vinden door op het desbetreffende product te klikken.

Balansventilatie of mechanische ventilatie?

Een balansventilatie zorgt voor een schonere lucht in de woning. En de optie tot nauwkeuriger ventileren. Maar dit wil niet zeggen dat een mechanische ventilatie per definitie slechter is. Ook dat systeem kan worden toegepast voor een gezond, comfortabel en duurzaam binnenklimaat maar kent weer andere aandachtspunten. Beide systemen zijn daarbij geschikt voor andere soort situaties, denk aan toepassingen binnen de nieuwbouw, of renovatieprojecten. Wilt u meer weten over de toepassingsmogelijkheden en wat de beste ventilatieoplossing voor uw situatie is? Neem dan contact met ons op.

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0